Gelukkig zijn er steeds meer natuurlijke shampoo's te verkrijgen in allerlei prijsklassen. Shampoo zonder sterke sulfaten zoals SLS en SLES en die geen microplastics bevat als vulmiddel of glansmiddel zoals siliconen. Heel fijn dat dit steeds meer bekend wordt onder de consumenten. Er zijn inmiddels steeds meer natuurlijke shampoos op de markt die zelfs Ecocert gecertificeerd zijn. Deze voldoen aan de norm als zijnde natuurlijk, maar kunnen toch allergene of uitdrogende bestanddelen bevatten. Daar gaat deze blog over. Wil je meer weten over de werking van natuurlijke shampoos en wat het verschil is met reguliere shampoos? Dan verwijs ik je eerst naar de blog Natuurlijke shampoo of niet?
Heel fijn dat er dus meer natuurlijke shampoos te koop zijn. Desondanks zijn er toch gecertificeerde natuurlijke shampoos die ingrediënten bevatten die wel natuurlijk zijn, maar toch jeuk kunnen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is als de shampoo het verdikkingsmiddel natrium chloride bevat. Aangezien het natuurlijk is, wordt het geaccepteerd bij de certificering van een natuurlijke shampoo en is dit een veel goedkoper alternatief.
Dit ingrediënt is dus wel natuurlijk, maar kan toch haar en hoofdhuid uitdrogen en jeuk veroorzaken. Natrium chloride is namelijk keukenzout en vochtontrekkend. Lees dus goed de INCI lijst achterop een product en weet dat een INCI beauty- of BTMB app dit als 'groen' aanmerkt, omdat het een natuurlijke stof is. Echter ook natuurlijke stoffen kunnen een uitdrogend of irriterend effect hebben.
Betere verdikkingsmiddelen zijn bijvoorbeeld xanthan gum en guar gum, wat ook in voeding voorkomt. Deze ingrediënten zijn duurder, waardoor een natuurlijke shampoo vaak toch wat dunner is dan een shampoo met natrium chloride of nog erger met microplastics als vulmiddel. De schuimmiddelen zijn bij een natuurlijke shampoo ook milder, waardoor je tijdens een wasbeurt gemakkelijk meer shampoo kwijt bent, om goed bij de hoofdhuid te kunnen komen.
Dit ondervang je gemakkelijk met het gebruik van een doseerflacon met spuitdop. Vul het flesje met 1 deel shampoo en 2 delen warm water. Schudt het flesje met je duim op de tuit om het milde schuimmiddel actief te maken en spuit vervolgens de shampoo tussen het haar op de hoofdhuid. Je kan heel gemakkelijk tussen de haren komen, waardoor je build-up goed kunt voorkomen. Een schone hoofdhuid dat mild gereinigd is, is een gezondere hoofdhuid.
Een tweede ingrediënt die jeuk en irritatie kan veroorzaken is het zachte reinigingsmiddel chocomidopropyl betaïne. Dit is een schuimvormend middel dat in veel natuurlijke en reguliere shampoos zit. Helaas zijn er ondertussen steeds meer mensen hiervoor allergisch geworden. En éénmaal allergisch, altijd allergisch. Je komt er nooit meer vanaf. Zodra je dan met zo'n shampoo wast, krijg je al jeuk. Een beter en natuurlijk alternatief is een oppervlakteactieve stof van plantaardige oorsprong, vaak afkomstig van suikers en aminozuren. Deze zijn zeer mild en niet irriterend voor de hoofdhuid. Een voorbeeld hiervan is Decyl Glucoside, Coco Glucoside of Sodium Cocoyl Isethionate. Of het milde sulfaat Sodium Coco-sulfate is b.v. heel geschikt als je het haar diep wilt reinigen en build-up wilt verwijderen uit het haar.
De Mineral Poeder shampoo van Rodolphe & Co is hier een goed voorbeeld van.
Allergene geurstoffen zoals parfum (Fragrance) kan ook niet iedereen tegen. Als de allergie sterk is, dan kan je zelf niet tegen allergene etherische oliën zoals Limonen, Linalool, Geraniol, Citral en Citronellol. Ben je allergisch voor b.v. Citronellol dan kan je last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van contactallergie. Last van brandende ogen of eczeem op je oogleden kan veroorzaakt worden door een verdampende geurolie. Het gaat om de combinatie van geurstoffen. Voor bepaalde geurstoffen kan je allergisch zijn, voor andere geurstoffen weer niet. Je kan dit uit laten testen bij een dermatoloog. Als je een stevige parfumallergie hebt, dien je cosmetica en waspoeder te gebruiken dat geheel parfumvrij is. Van het natuurlijke en ecocert gecertificeerde merk Chromalya heb je de Douceur Shampoo 200ml die parfumvrij is voor de allergiehuid.
Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.
Warme groet,
Tjitske
Info over auteur en owner Natural HairDo
Comments