Heb je ook wel eens silicone vrije shampoo geprobeerd? Je weet wel, als er op het etiket geen -'one' achter een ingrediënt staat. Werd je haar na een tijdje ook zo droog? Hoe kan dat nou, het zou toch beter moeten zijn? Nou, ik kan echt niet zonder siliconen hoor! Dit zijn reacties die je vaak hoort of leest van mensen. Ze zijn gestopt met siliconen en gaan ze kort erna weer opnieuw gebruiken. In het begin gaat dit vaak wel goed, ja even beter zelfs....
Een bijzonder goedje toch die siliconen, waar veel om te doen is met voor- en tegenstanders. Velen weten inmiddels dat zeker de niet-wateroplosbare variant zoals Dimethicone niet goed is voor je haar en huid en daardoor ook slecht is voor onze leefomgeving. Toch zijn velen er verslaafd aan geraakt en kunnen niet meer zonder. Wat is hier nu werkelijk aan de hand?
Siliconen worden vaak gecombineerd met parabenen, een conserveringsmiddel die invloed kan hebben op onze hormoonhuishouding, maar hierover later meer. Siliconen leggen een glad beschermlaagje over je haar, waardoor je haar minder statisch is en minder droog aanvoelt. Voor de industriële revolutie werden de natuurlijke haarzepen gemaakt uit plantaardige en dierlijke oliën. Tegenwoordig zijn deze haarzepen weer in opmars, waar de shampoo bars weer een variant van zijn, maar hierover later meer. Tijdens de industriële revolutie werden de milde natuurlijke detergenten vervangen door goedkopere aardolie met sterke synthetische ontvetters zoals SLS en SLES met siliconen, een wonderbaarlijke en goedkope stof die dit maskeerde. Hierdoor ging je haar en huid lekker zijde zacht aanvoelen.
Het zijde zachte laagje is een eigenlijk een soort vloeibaar rubber of plastic die haar en huid afsluiten, waardoor de huid niet goed meer kan ademen en geen verzorgende stoffen meer kan opnemen. Hierdoor droogt ze verder uit en raakt ontregelt. Op de hoofdhuid verstoren siliconen de natuurlijke talgproductie, waardoor de hoofdhuid tegelijkertijd zowel vettig als trekkerig kan gaan aanvoelen. Een hoofdhuid probleem die heel veel voorkomt, waardoor je vaker je haar gaat wassen voor een fris gevoel.
Het haar is futloos en voelt steeds slapper en zwaarder aan, waar je geen kant mee op kan. Dan toch maar weer wassen, want het zit niet en daarmee is de vicieuze cirkel rond. Natuurlijke krul of slag zakt steeds verder uit het haar. We spreken dan van "built up" in het haar. Met de water oplosbare en verdampende siliconen heb je hier wel iets minder last van, omdat je ze makkelijker uit het haar kan wassen. Toch kan je deze stof beter geheel vermijden, want het zijn microplastics, dat slecht is voor het milieu.
Om built up van haar en hoofdhuid te kunnen verwijderen heb je sterke was-actieve stoffen of detergenten (agressieve zeepstoffen) nodig. Als het haar geheel ontdaan is van built up, noemen we dat ook wel "virgin" haar en het kan als een opluchting aanvoelen als het gewicht uit je haar verdwenen is en je huid weer kan ademen.
Hierna hebben haar en huid veel voeding nodig die vrijwel identiek moet zijn aan de natuurlijke talglaag of huidvet. Hierna dus enkel wassen met zachte natuurlijke reinigers zonder SLS en SLES. Geen wax, (shea) butters of minerale olie gebruiken die haar en hoofdhuid afsluiten, maar dunne natuurlijke oliën met rijke hydraterende stoffen die gemakkelijk opgenomen kunnen worden en haar en hoofdhuid weer terug in balans kan brengen. Voed je het haar te weinig, dan krijg je dor, stug en onhandelbaar haar. Het haar heeft tenslotte geen afdekkende laag meer. Met andere woorden, als er geen 'laklaag' op zit, zul je het regelmatig met natuurlijke oliën en/of haarmaskers moeten voeden. Dit is zeker het geval als je je haar chemisch hebt gekleurd.
Dit proces kan enige tijd en soms zelfs maanden duren en noemen we ook wel het afkicken van de siliconen. Zeker gekruld haar heeft een combinatie van vocht en vet nodig, zonder agressieve detergenten en uitdrogende alcohol, waardoor er weer veerkracht ontstaat met mooie gedefinieerde, gebundelde krullen, zonder pluis. Steil en zeker fijn steil haar heeft minder vet en vocht nodig, om het volume te kunnen behouden en kan in sommige gevallen beter met water oplosbare siliconen uit de voeten.
Gelukkig heb je tegenwoordig steeds meer producten die helemaal geen siliconen meer gebruiken of nodig hebben om tot zeer goede resultaten te komen. Ikzelf als natuurkapper kan dat alleen maar toejuichen. Niet enkel voor de consument zelf, maar ook voor onze leefomgeving, want siliconen worden niet afgebroken in de natuur en blijven in de kringloop achter met alle gevolgen van dien. Gevolgen die we nu nog niet geheel kunnen overzien.
Mijn advies is blijf het proberen, totdat er een balans bereikt is. Was je haar niet te vaak, verzorg het goed en geef het de tijd en heb geduld om dat evenwicht te kunnen bereiken. De beloning zal volgen met mooi gezond haar, dat goed is voor jezelf en je leefomgeving.
Wil je a.d.h.v. dit verhaal een afspraak maken bij natuurkapper Natural HairDo of alvast een kijkje nemen in de Online-Store om meer informatie te krijgen over de natuurlijke haarproducten? Klik hier voor een afspraak in de online agenda en hier voor Natural HairDo's Online-Store. Heb je nog persoonlijke vragen? Klik hier voor de contactpagina.
Warme groet,
Tjitske
Info over auteur en owner Natural HairDo
Comments